Ders Dağılımı İlke ve Yöntemleri


2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Çalışma Esasları başlıklı 36 ncı maddesinin 3 üncü fıkrasında; "Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari on saat ders vermekle yükümlüdür. Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise, haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür." hükmü yer almaktadır.



Söz konusu kanun maddesi gereği, öğretim üyelerinin (profesör, doçent ve yardımcı doçentler) haftalık asgari 10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar ise haftalık 12 saat ders vermek zorundadırlar.

 

2547 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin b/1 bendinde ; "Fakültenin (meslek yüksekokulunun), eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilgili esasları, plan, program ve eğitim - öğretim takvimini kararlaştırmak"  yetkisi Fakülte (meslek yüksekokulu) Kuruluna verilmiştir.

2547 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin b/2 maddesine göre;" Fakültenin (meslek yüksekokulunun) eğitim - öğretim, plan ve programları ile takvimin uygulanmasını sağlamak" görevi Fakülte (meslek yüksekokulu) Yönetim Kuruluna verilmiştir.



Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; öğretim elemanlarının uzmanlık alanlarına göre ders dağılımlarının yapılması Yönetim Kurulu tarafından gözetilir.
 

Ders dağılımlarına itirazı olan öğretim elemanlarının, silsile yolunu gözeterek evvela itirazlarını görevli olduğu bölüm başkanlıklarına yapmaları gerekmektedir. İtirazın değerlendirileceği ve kararlaştırılacağı mercii ise Meslek Yüksekokulu Yönetim Kuruludur.